CASE STUDY // Xue Xue Institute

Website: http://www.xuexue.tw/

Address:    No. 207 Tídǐng Boulevard Section 2, Nèihú District, Taipei, Taiwan.

Founders:    husband-and-wife Lin and Lilin Hsu

Institution Type:  creative hub, a private school dedicated to cultural and creative education while promoting the work of Taiwanese artists, designers and thinkers.

Mission:    “the Xue Xue Institute will serve as a platform for the realization of the future of Taipei, bringing together the most talented people in the fields of culture, creativity, style, philosophy, science, and economics in order to create an innovative educational experience which will guarantee that Xue Xue’s impact is meaningful and widely felt”

439

Brief History + Input:   In Mandarin Chinese, “Xue” means “to learn.” In Tapei, ever since September 2005, there has been a place set up on purpose in order to promote learning in two specific and complex areas: creativity and culture. The Xue Xue was founded in the Neihu district of Taipei, and became Taiwan’s first private institution to function as a creative hub. It is an ambitious project that pursues four main objectives. These are to give Taipei an economic boost through cultural education, to position it as a “creative city” by transforming it into a magnet for talent, to emphasize the value of culture and aesthetics in the new creative economy, and to provide an opportunity for personal growth and enrichment.

 

 

Architecture/Interior Design:    To create the first private university in Taiwan, the conversion of an empty, ten storey, 8200 sqm large office tower in the centre of Taipei’s Nai Hu commercial district into the Xue Xue Insitute was commissioned. Central to the interior design concept was the idea of promoting communication between different user groups to enhance interdisciplinary exchange as a basis for better working and learning – away from traditional podium-style lecturing towards a more active and lively exchange of ideas between professors and students. The completion of the interior included the conception of the ground floor shop and media gallery, the second floor restaurant and kitchen areas, as well as the classrooms and office facilities located on the third floor to sixth floor. A central element made from oak serves as guiding orientation on every floor. Alongside designing and realising the interior architecture, the briefing also included the planning and realisation of all furniture.

Architects: Phillip Mainzer

 

 

image31

 

 

Sketch of the entrance hall

 

 

a1625614_728988120466646_45234591_n

Taipei’s Nai Hu commercial distrcit (view from the 5th floor)

 

 

 

IMG_7975

Classroom (speed reviews)

 

 

IMG_7971

Dining area (during lunch break)

IMG_5501

 

 

IMG_5505

Exhibition gallery

Photo Credit: Aiym Zhumasheva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.